Historien om Plexus Musikklub

Hvordan det startede, hvorfor det startede, hvem der startede det og hvem vi er nu.
Plexus Musikklub er en frivillig forening udenfor Holstebro i en landsby ved navn Idom. Navnet kommer af, at vi holder de fleste af vores koncerter i Plexus, der er et kulturhus i Idom. Her er fællesspisninger, fitnescenter, sportshal, sale der bliver brugt til offentlige og private arrangementer (det er her koncerterne for det meste afholdes), strikkeklub, yoga, kommende dele- og byttecentral, kiosk, spisning for skolebørnene, foredrag, køkken der laver mad til skolebørnene og børnehuset, der ligger i samme bygning. Kort sagt: Landsbyens navle.
Her er vi en gruppe frivillige der arrangerer og afvikler koncerter for store og små, vi laver musikalske aktiviteter på kryds og tværs af foreningslivet og institutionerne og efterhånden er vi også kommet udover Idoms grænser og der kommer nu gæster fra byerne omkring os -og endda så langt væk som fra Tyskland. Alt dette, samt vores visioner og formål vil vi komme nærmere ind på i det følgende, men først vil vi fortælle om, hvordan det hele begyndte.

Det hele startede en september aften…..
D. 23. september 2015, blev der i Plexus afholdt en koncert med den Canadiske singer songwriter David Francey. Koncerten var kommet i stand, da Mie, som nu er formanden for musikklubben havde foreslået at man i Plexus prøvede at holde nogle koncerter med dygtige og mindre kendte musikere. Tanken var at lave nogle gode intimkoncerter, på tidspunkter, hvor lokalerne i Plexus ofte stod tomme, og som ikke kostede en bondegård. -En musikalsk pendant til fællesspisningerne. Koncerter hvor man ikke nødvendigvis kender kunstneren i forvejen, men man ved at kvaliteten er i top, selskabet er godt, og det koster ikke mere end en biograftur. Svaret var: at det kunne hun bare gøre.
Så gik den vilde jagt på nettet og tilfældet ville, at David Francey var på turne et par måneder senere. Ingen af de implicerede havde hørt om ham før, men meget kan findes på nettet og til den nette sum af 6500, tænkte vi, at det ikke kunne gå helt galt. Mies mand Jakob, har en fortid som sceneteknikker og er meget glad for grej. Han gik i gemmerne og fandt lys og udsmykning til scenen og med hjælp fra en lokal teatermand, der også havde noget grej, blev konferencerummene i Plexus forvandlet til et spillested.
Den koncert blev startskuddet til Plexus Musikklub. Det er en koncert vi stadig taler om, hvor vi kan få helt fugtige øjne. Det viste sig, vi havde fået fat i en verdensstjerne, og ingen af os kendte ham -udover et par, der var kommet helt fra Hamborg. Han spillede sig ind i vores hjerter med sine smukke tekster og levende historier, og så var han lige her i Idom! Vi var enige om at det måtte vi gøre igen.
Det følgende år blev der afholdt 6-7 koncerter i Plexus, og vi kaldte det for ”Plexus Musikklub”, men reelt var det Plexus der afholdte koncerterne og Mie og Jakob der arrangerede dem og fungere som frivillige med dette. I 2017 kom der flere til og vi begyndte at finde vores stil og egen form til koncerterne. Lidt om hvordan det så ud i starten men nøgne firkantede vorde og ingen hyggelys til nu? men det var først i efteråret 2018 vi gik for os selv som selvstændig forening.

Plexus Musikklub er nu en ”rigtig” forening med bestyrelse, medlemmer og generalforsamlinger. Vi sidder syv i bestyrelsen der varetager alle forberedelserne til koncerterne -dvs alt lige fra at finde musikere, booke, lave PR på diverse medier og forvandle salene i Plexus om til et spillested, samt en stor gruppe frivillige, der træder til på dagen og hjælper med selve afviklingen af koncerterne, vasker og stryger duge, hænger plakater op, tager billeder, har musikere boende uden beregning osv.
Formålet er stadig at lave gode intime koncerter, hvor folk muligvis ikke kender aftenens musiker men kommer fordi de ved, kvaliteten er i top, selskabet er godt og prisen er, så alle kan være med.
Derudover har vi som mål at styrke vores lokalsamfund ved at bidrage til aktiviteterne omkring os med musikalske tilbud, vi kan være sammen om. Samtidig vil vi støtte op om Plexus som er det kulturhus, hvor koncerterne foregår, da Plexus er landsbyens navle, og et stærkt Plexus er ensbetydende med et stærkt samfund.
Musikken er noget, vi er fælles om. I de situationer, hvor vi har kunstnere på turne, laver vi aktiviteter med dem forud for aftenens koncert rundt om i lokalsamfundet på tværs af foreningslivet. Derudover vil vi lave ”pop-up koncerter” der er gratis og tænkt som et medlemsgode. Disse koncerter bliver afholdt forskellige steder og målrettet forskellige aldersgrupper. På den måde er musikken ikke noget, nogle få vælger til, men noget der kommer til at berøre og betyde noget for mange. Noget om at komme ud over Idoms grænser?

Koncerterne
Kunstnerne der præsenteres i Plexus Musikklub er erfarne og dygtige, og musikken er af høj kvalitet og med til at udvide publikums musikalske horisont. Genrerne er hovedsageligt indenfor folkemusik, blues, bluegrass, verdensmusik og viser / singer song Writing.

Aftenkoncerter
Disse koncerter er traditionelle koncerter, der fortrinsvis ligger på torsdage og fredage. Inden koncerten er der mulighed for at spise. Det er Plexus der står for maden, der er lavet fra bunden og altid er rigelig og god. Spisning koster 100kr og koncerterne 125, på den måde kan man komme ud og få sig en god oplevelse med spisning og musik uden at det koster en bondegård. Koncerterne holdes i konferencerummene i Plexus, der i sig selv er meget konferencerums agtige, men når vi har været i gang med runde borde, ternede duge, standerlamper og dæmpet belysning er de forvandlede om til et intimt spillested. Det lokale whiskeylaug er efterhånden en fast bestandel af koncerterne og disker altid op med mulighed for at smage nogle flasker specielt udvalgt til lejligheden. I baren sørger Plexus for at der er specialøl og gæsterne bliver ofte efter koncerten er slut for at sludre og hygge, og derefter er alle gode til at hjælpe med at rydde op.
Der er rigtig god lokal opbakning til disse koncerter, men efterhånden tiltrækker vi også folk fra byerne omkring os og nogle gange kommer de langvejsfra. Dette gælder især, når vi har navne, der har spillet på Tønder Festival.

Strejfer-koncerter
Dette koncept udvikler vi løbende på. Vi havde oprindelig nogle koncerter, vi kaldte for ”fredagsbar”. Helle og Børge -Helle sidder i bestyrelsen- har nemlig en gildesal / fredagsbar og her har vi holdt nogle endnu mere intime koncerter, som var tiltænkt som et medlemsgode. Nu har Helle og Børge imidlertid besluttet at dele deres hus med en ven og er selv flyttet ind i fredagsbaren, og så måtte vi finde på noget andet.
I september 2019 havde vi en koncert med engelske Sam Kelly. Denne koncert var egentlig planlagt til at skulle holdes i Plexus men pga. de var blevet tilbudt en stor privat fest, tilbød vi at finde et andet sted til koncerten. Det blev til Børges værksted. Det blev også starten på Pop-up koncerterne, for federe koncert skal man lede længe efter. Når rammerne for hvor og hvordan man skal holde koncert brydes ned, så sker der noget helt specielt. Det oplevede vi den aften, og det vil vi have mere af. Folk er begyndt at kontakte os med ønske om at have en koncert i deres stue, garage eller ridehal. På den måde kommer vi bredere omkring, vi får udbredt kendskabet til vores musikklub og vi kommer hinanden ved.
"Strejfer-Koncerter" er et forsøg på at komme væk fra det anglofiserede "Pop-Up" og gøre det lidt mere vestjysk.

Vi vil have at musikken kommer bredt ud og ikke kun er noget, nogle få vælger til. Det arbejder vi med ved at få det meste ud af de musikere, vi får besøg af. I de tilfælde hvor vi har musikere, der er på turne planlægger vi ofte at lave nogle aktiviteter med dem forud for aftenens koncert. Dette har bla udmøntet sig i en workshop, hvor et skotsk folkemusikband indøvede nogle sange med de lokale kor, der sang med på disse sange til aftenens koncert. Per Worm -en dansk musiker og sangskriver lavede en workshop med eleverne fra syvende klasse, der sammen skrev en sang, som de opførte til aftenens koncert. Der har været eftermiddagskoncerter for skole, børnehave og SFO børn og eftermiddags koncerter i kirken.


Bestyrelsen

Dem der får tingene til at hænge sammen og gå op i en højere enhed.

Mie Overbeck Kaasen

Formand

Amanda Appel

Næstformand

Poul Smedsgaard

Peter Henriksen

Kasserer

Helle Kamp

Kirsten Olesen

Jakob Winther

Få nyheder direkte i dit feed

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram